Skip to content
Home » בלוג » 4 כלי הנגינה הטובים ביותר (תשכחו מגיטרה)

4 כלי הנגינה הטובים ביותר (תשכחו מגיטרה)

צאו מהקופסה. מי אמר שקומזיץ טוב חייב לשדך בין קטוצ’קעס לגיטרה? ולמה הפך הגיטריסט לכוכב ערבי שירה בציבור? תאמינו או לא, עולם הנגינה מציע אינספור כלים נוספים המשמרים מסורות עתיקות ומציעים צלילים וביצועים וירטואוזיים בקונספט בלתי מוכר. נראה שהגיע הזמן להרחיב את האינטליגנציה המוזיקלית. 

 

 

יצאנו למשחק הכיסאות המוזיקליים וחיפשנו עבורכם את כלי הנגינה הטובים ביותר. בחרנו ב-4 כלי מיתר יוצאים מן הכלל. הרי הם לפניכם:

כשהפרעוש מתחיל לקפוץ

כן, יש כלי נגינה בשם כזה. ייתכן ואתם מכירים אותו בשמו הידוע: יוקולילי (תרגום המילים פרעוש קופץ). היוקולילי משתייך למשפחת כלי המיתר המסורגים. כלי זה בעל 4 מיתרי ניילון ומראהו דומה לגיטרה בגרסה מוקטנת יותר.

 

השימוש העיקרי בכלי זה הוא עבור מוזיקת ג’אז וגוד טיים. 

 

היוקולילי נולד בהוואי והוא פרי עבודתם של מהגרים מפורטוגל. עם השנים התפתח הכלי וכיום מוכרות 4 גרסאות שונות המכוונות למספר סוגי צלילים:

  • יוקולילי סופרן
  • יוקולילי קונצרט
  • יוקולילי בריטון
  • יוקולילי טנור

 

 

בדומה לגיטרה גם ביוקלילי קיימים כיוונים סטנדרטיים אותם שינו עם השנים אמנים שונים לפי צרכיהם. כמו כן, ניתן למצוא הכלאות שונות בין יוקולילי לכלי נגינה נוספים כדוגמת: יוקולילי בנג’ו, יוקולילי נבל, גיטללה ויוקולילי בס.

קסם הבוזוקי

המוזיקה היוונית והים תיכונית מושפעת רבות משימוש באחד מהכלים הייחודיים ביותר. קבלו אותו בתשואות: הבוזוקי. 

 

בזוזקי הינו כלי מיתר בעל 4 זוגות של מיתרים.

 

יש לדעת כי בוזוקי מקורי ׳מייד-אין׳ יוון מכיל 3 זוגות מיתרים ואכן, עד היום יוון מאכלסת נגני בוזוקי שלא נטשו את מסורת הרמבטיקו והם מנגנים על בוזוקי תלת-מיתרי. 

 

נגני מוזיקה ים תיכונית עשויים להוסיף לכלי שריג ביניים שאינו מקובע לצוואר הבוזוקי. שריג צף זה מאפשר נגינה של רבעי טונים לעומת נגינה באמצעות שריגי הבוזוקי הרגילים שאינם מאפשרים אלא נגינת חצאי טונים בלבד.

 

 

אם תהיתם אגב, מה מקור השם, הרינו לשתף שהמילה בוזוקי נגזרה מהמילה “בוזוק” שפירושה ביוונית: צוואר. אם כך, לא רק הג’ירף, גם הבוזוקי הוא שם נרדף לצוואר ארוך.

איטליה ובת דודתו של העוד

מנדולינה היא כלי פריטה בעל 4 זוגות מיתרים ושריגים. מוצאו של הכלי באיטליה, שם גם קיבל את שמו: “מנדולינה” שבתרגום לאיטלקית זה שקד מה שמתאר את צורתו. המנדולינה משתייכת למשפחת ה”לאוטה קצרת הצוואר” וקרובה בצליל לצלילי העוד. חומר הגלם של הכלי הינו עץ ויש לנגן על מיתריה באמצעות מפרט. בישראל המנדולינה התקבלה באהדה ככלי פריטה עממי וקל לחובבי כתיבה, מוסיקה וקלאסיקה.

רק אל תיכנסו לי לבאסה

אז נכון שהשם העברי שלו הוא בטנון, אבל תודו שקונטרבס נשמע מגניב יותר. כלי נגינה זה מוכר כבעל המנעד הנמוך ביותר מבין כלי הקשת השונים. את הקונטרבס מכוונים בקוורטות ולא בקווינטות ומיתריו מהגבוה לנמוך הם: מי, לה, רה וסול. 

 

 

שימוש בקונטרבס נפוץ במספר סגנונות מוזיקה כגון: מוזיקה קלאסית ג’אז ואף במוזיקת רוק אנד רול, מוזיקה לטינית ועוד.

מגיע לכם לנגן על הטובים ביותר

לאחר שהתעסקנו באורגנולוגיה, טיפ אחד לסיום: ככלל, בבחירת כלי נגינה חשוב לבחור מבלי להתפשר על איכות. מתחילים? איחולינו. רגע לפני שאתם נוטלים מפרט, חשוב שתתייעצו עם אנשי מקצוע לגבי התאמת כלי הנגינה המושלם עבור השלב המקצועי בו אתם נמצאים, כחלק מגורמי ההשפעה המשמעותיים על איכות הנגינה שלכם ועל היכולת שלכם ליהנות ממנה.